Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Είναι λογικές αυτές οι αμοιβές στην Τράπεζα της Ελλάδος, εν μέσω κρίσεως;


Είδα τον Ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2011. 

Είχε Δαπάνες Προσωπικού και για Συντάξεις 286.055.899 έναντι €319.516.458 το 2010. Ναι μπορεί να έχει μείωση κατά 10,5%, αλλά το θέμα είναι πόσο πληρώνεται κατά μέσο όρο, οι εκεί εργαζόμενοι;

Το σύνολο των εργαζομένων στο τέλος του 2010 ήταν 2.251 έναντι 2.334 στο τέλος του 2009. Λογικά στο τέλος του 2011 θα ήταν 2.200 ή και λιγότεροι.
 
Βλέποντας τα στοιχεία για τα έτη 2005 ως και 2010, κατά μέσο όρο έβγαιναν στη σύνταξη 130 άτομα (το λιγότερο ήταν 3 άτομα το 2007 και το περισσότερο 269 το 2008). Δεν γνωρίζω πόσοι είναι οι συνταξιούχοι της ΤτΕ αλλά υπολογίζω ότι θα είναι περί των 2.000 (133 άτομα x 15 έτη, είναι ένα λογικό νούμερο).

Συνεπώς, εάν το 2011 η ΤτΕ κατέβαλε 286,06 εκατ. ευρώ για Δαπάνες Προσωπικού και για Συντάξεις, όταν οι δικαιούχοι (προσωπικό + συνταξιούχοι) ήταν κατά προσέγγιση και στο μέγιστο, 4.200 (2.200 εργαζόμενοι + ~2.000 συνταξιούχοι), τότε η μέση ετήσια δαπάνη ανά άτομο, ήταν €68.109. Αυτό βέβαια σε επίπεδο μικτών αποδοχών. Αν όμως χονδρικά, πολλαπλασιάσουμε το παραπάνω ποσό με έναν συντελεστή 0,6, τότε βρίσκουμε ότι οι καθαρές ετήσιες αποδοχές ανά άτομο ήταν €40.865. Το εν λόγω ποσό διαιρεμένο με το 13 (όσοι οι μισθοί), μας κάνει €3.143 (!!!) καθαρές μηνιαίες αποδοχές. Σας φαίνεται ένα λογικό νούμερο;
            www.euepixeirein.gr
Προφανώς αυτός είναι ο μέσος όρος. Κάποιοι θα πληρώνονται πολύ περισσότερα από αυτά (φαντάζομαι οι ανώτεροι βαθμοφόροι) και κάποιοι θα πληρώνονται αρκετά χαμηλότερα (π.χ. οι δακτυλογράφοι). Όμως είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι και οι απλοί υπάλληλοι γραφείου στην ΤτΕ θα πληρώνονται πολύ περισσότερο από ιδίων χαρακτηριστικών και εργασιακών απαιτήσεων εργαζομένων στον ιδιωτκό τομέα.  Οι κατώτεροι υπάλληλοι στην ΤτΕ θα «καθαρίζουν» με κανά χιλιαρικάκι, έχοντας και εργασιακή ασφάλεια καθώς μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει, πληρώνονται κανονικά, όταν αντιστοίχων χαρακτηριστικών υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα «καθαρίζουν» με κανά 700αράκι και αν... έχοντας ανασφάλεια και τώρα με την κρίση, μπορεί να είναι απλήρωτοι κάποιους μήνες.

 

Δεν είναι παράλογο, οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα, όντας κατά κύριο λόγο σε έναν τομέα που δεν είναι παραγωγικός, που είναι απλά διαμεσολαβητικός, να πληρώνονται έως και πολύ περισσότερο  από τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό τομέα, που είναι παραγωγικός και αποφέρει κέρδη, άρα φόρους, μέσα από τους οποίους πληρώνονται οι ΔΥ; 

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στρέβλωση. Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο: ο εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα να απολαμβάνει και ασφάλεια (μονιμότητα) και έως και υψηλότερες αμοιβές σε σχέση με έναν ίδιο εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα. Ο κανόνας είναι ότι ο εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα απολαμβάνει ασφάλεια αλλά έχει χαμηλότερες αμοιβές από αυτόν, στον ιδιωτικό τομέα.
                              www.euepixeirein.gr
Εάν δε, οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος, που τους υπολογίσαμε σε περίπου 2.000 είναι εντέλει περισσότεροι, αυτό θα μειώνει λίγο τα νούμερα αποδοχών που υπολογίσαμε, αλλά από την άλλη θα καταδεικνύει πιθανότατο όργιο άσκοπων προσλήψεων όπου είχαν προχωρήσει στα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώστε τέλος ότι τα ποσά είναι αυτά που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τις δαπάνες για το προσωπικό και τις συντάξεις, καθώς για τις "Διοικητικές δαπάνες και λοιπά έξοδα", το 2011 υπάρχει ποσό 47 εκατ. ευρώ (έναντι 48,1 εκατ. το 2010).

2 σχόλια:

  1. Ο κ. Προβόπουλος αξίωσε να απαντήσει για τον μισθό του
    Επιτέλους, ο Γ. Προβόπουλος αξίωσε να απαντήσει σχετικά με τη μείωση του μισθού του και τι προτίθεται να κάνει. Χωρίς να αναφέρει ότι παίρνει 25.000 ευρώ το μήνα, τονίζει ότι από το 2009 έχει κάνει μείωση 20% αλλά ο ίδιος και οι δύο υποδιοικητές προτίθενται να κάνουν νέα μείωση 30%. Όπως αναφέρει με επιστολή του ο κ. Προβόπουλος: “Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω για την εξέλιξη των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε μία σειρά από ενέργειες με στόχο τη μείωση του μισθολογικού και γενικότερα του λειτουργικού κόστους.

    * Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 21% στη διετία 2010-2011 μέσα από περικοπές στις υπερωριακές αμοιβές και τα υπηρεσιακά ταξίδια, εξορθολογισμό των διαδικασιών προμηθειών και συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων (κατά περίπου 40%) καθώς και των θυρίδων/πρακτορείων.

    * Η παραπάνω μείωση στις δαπάνες επιτεύχθηκε παρ΄ όλο που στο ίδιο διάστημα οι αρμοδιότητες της Τράπεζας διευρύνθηκαν, τόσο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων που οι συνθήκες οικονομικής κρίσης επέβαλαν, όσο και λόγω της ανάθεσης νέων καθηκόντων στην Τράπεζα της Ελλάδος (όπως π.χ. η εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων).

    * Τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε σημαντική μείωση του συνολικού κόστους μισθοδοσίας και συντάξεων κατά 14%.

    * Πέραν των ανωτέρω περικοπών και εξοικονομήσεων, με βάση τη νέα 3ετή επιχειρησιακή σύμβαση (που ισχύει από το Μάιο του 2012) οι μισθοί θα περικοπούν κατά επιπλέον 17% σε ετήσια βάση.

    * Aπό την 1.12.2009, τα μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής (στο οποίο συμμετέχουν ο Διοικητής και οι δύο Υποδιοικητές) περιέκοψαν αυτοβούλως τις αποδοχές τους κατά 20%.

    Όλοι οι παραπάνω αριθμοί υποεκτιμούν το μέγεθος της προσπάθειας, αφού αποτυπώνονται σε ονομαστικούς και όχι σε πραγματικούς όρους.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει την προσπάθεια του ελέγχου των εξόδων. Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισα να μειώσω τον μισθό μου κατά επιπλέον 30%, γεγονός που οδηγεί σε σωρευτική μείωσή του κατά 50% από το 2009. Οι δύο Υποδιοικητές θα πράξουν το ίδιο.

    Πιστεύω ότι με αυτές τις σοβαρές και συνεχιζόμενες προσπάθειες ελέγχου των λειτουργικών δαπανών η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει το παράδειγμα στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται”.

    Έπρεπε να γίνει θέμα και να εξοργιστεί το Μαξίμου για να μας δώσει μια απάντηση ο καλοπληρωμένος κ. Προβόπουλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι σημερινοι υπαλληλοι της τραπεζας ελλαδος ειναι 1850 ατομα και οι συνταξιουχοι ασφαλισμενοι κοντα στις 4000...οποτε κυριε αρθρογραφε,με το νομιζω και το πιστευω,δε γραφεις αρθρο,ουτε κανεις λογαριασμους...καλυτερα την επομενη φορα να εισαι πιο προσεκτικος κ να κανεις καλυτερη ερευνα ,αν θες το κειμενο σου να ειναι εγκυρο,εκτος κι αν οι σκοποι σου ειναι αλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή