Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ease of Doing Business στην Ελλάδα: Χειρότερα και από την Μποτσουάνα!

Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) υπολογίζει ένα δείκτη της λεγόμενης ευκολίας για εκδήλωση επιχειρηματικότητας (Ease of Doing Business). 

Η Ελλάδα αν και βελτιώθηκε στην πρόσφατη μέτρηση για το 2013 και έναντι του 2012, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς είναι μόλις 78η μεταξύ 185 χωρών που εξετάζονται και βαθμολογούνται. 

Δίπλα, παρουσιάζουμε την όλη λίστα με τις 185 χώρες έτσι ώστε να δει κάποιος ποιες χώρες ξεπερνούν την Ελλάδα στην διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και ποιες είναι χειρότερες. 
Η πρώτη στήλη μετά τις χώρες, δείχνει το γενικό δείκτη και οι υπόλοιπες προς τα δεξιά, δείχνουν επιμέρους δείκτες (κάνοντας δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και άνοιγμα σε νέα σελίδα).

Για παράδειγμα, καλύτερες από την Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων, οι: 
...Γεωργία, Ταϊλάνδη, Μαυρίκιος, Εσθονία, Σαουδική Αραβία, ΠΓΔΜ (FYROM), Λιθουανία, Πορτογαλία, Αρμενία, Σλοβενία, Κύπρος, Χιλή, Περού, Ισπανία, Κολομβία, Σλοβακία, Ομάν, Μεξικό, Καζακστάν, Τυνησία, Μαυροβούνιο, Ρουάντα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σαμόα, Μποτσουάνα, Παναμάς, Τόνγκα, Γκάνα, Τσεχία, Βουλγαρία, Αζερμπαϊτζάν, Τρινιντάτ, Κιργιζία, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία, Μογκολία, Μπαχάμες.

Βέβαια, ίσως αισθανόμαστε "καλά", καθώς περνάμε  (δηλαδή είμαστε καλύτεροι) χώρες όπως η γείτονα Αλβανία (85η), αλλά και η Κίνα (91η), Ρωσία (112η), Ζουαζιλάνδη (123η), Αργεντινή (124η), Βραζιλία (130η), Ινδία (132η) ή και Ζιμπάμπουε (172η). 

Μπορεί επίσης, να αισθανόμαστε "καλά" διότι βελτιωθήκαμε έναντι του 2012. 

Η αναλυτικότερη εικόνα για την Ελλάδα, αποτυπώνεται στην εικόνα του τέλους του άρθρου (στο κάτω μέρος). 

Παρόλο που βελτιωθήκαμε κατά 11 θέσεις σε επίπεδο γενικού δείκτη, ωστόσο σε σημαντικές επιμέρους υποκατηγορίες, όπως π.χ. η "Starting a Business" (Δημιουργία Επιχείρησης) χειροτερεύσαμε, καθώς από την 140η θέση που ήμασταν στο 2012, πέσαμε στην 146η, δηλαδή έξι θέσεις χαμηλότερα. 
           
Όπως κατανοεί κανείς, σε μια εποχή που είναι κρίσιμης σημασίας η εκδήλωση επιχειρηματικότητας, το να πέφτει η χώρα μας κατά έξι θέσεις στην υποκατηγορία "Starting a Business" (Δημιουργία Επιχείρησης) και ενώ ήδη βρίσκονταν σε εξαιρετικά χαμηλή θέση, είναι κάτι τουλάχιστον απαράδεκτο

Αν μη τι άλλο, δείχνει ότι  η πολιτική ηγεσία της χώρας μας κάνει σχεδόν ότι είναι δυνατό, προκειμένου να διαμορφώσει ένα περιβάλλον, όχι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα αλλά εχθρικό

Κάτι που επιβεβαιώνεται επίσης, από άλλο άρθρο μας, στο ακόλουθο link: 


www.euepixeirein.gr   ••• The clever Seminars!


[edit 5/12/2102] 
ΟΥΡΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα "πάτωσε" σε παγκόσμια έρευνα για την επιχειρηματικότητα, την οποία διεξήγαγε η ΟΕΣΥΝΕ σε συνεργασία με το Kauffmann Foundation και τη συμβουλευτική εταιρία Μonitor Group. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας και όπως προέκυψε από τις απαντήσεις των ερωτώμενων, η Ελλάδα συγκέντρωσε το χειρότερο σκορ (46,2) στο σύνολο των 34 χωρών και βρέθηκε κάτω από τη Βενεζουέλα, την Ουκρανία, την Γκάνα κ.λπ..  Βασικός στόχος της έρευνας που διενεργήθηκε σε 34 χώρες ήταν να συγκεντρώσει τις απόψεις των επιχειρηματιών σχετικά με το κατά πόσο ευνοϊκό είναι το επιχειρηματικό σκηνικό για την προώθηση αλλά και την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το κατά πόσο ισχύουν στη χώρα τους οι παράγοντες που θεωρούνται πρωταρχικοί για την προώθηση του επιχειρείν*, όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τα φορολογικά κίνητρα, η καλλιέργεια επιχειρηματικών δεξιοτήτων και η ενστάλαξη επιχειρηματικής κουλτούρας στην κοινωνία: 
• στη χώρα μας λειτουργούν 725.000 ΜμΕ, 
• απασχολούν σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους δηλαδή περίπου το 85% των Ελλήνων εργαζόμενων,
• η Ελλάδα κατέλαβε την 21η θέση μεταξύ των 25 χωρών της ΕΕ στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων το 2007, 
• το 2010 η συμβολή των ΜμΕ στο ΑΕΠ της χώρας ήταν 47 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή 17,3% του ΑΕΠ, 
• το 2010 η Ελλάδα είχε 7 χρεοκοπίες ανά 10.000 επιχειρήσεις όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 68. 

(*) Εσείς απλώς επιχειρείν, όταν μπορείτε να έχετε ευεπιχειρείν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου