Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

«Χρυσό» κwλόχαρτο στο Δημόσιο;;;

Βρήκα στο diavgeia.gov.gr ένα έντυπο που είχε να κάνει με την προμήθεια χαρτιού υγείας από την ΓΓΠΣ. Περισσότερο από περιέργεια, λέω, δεν του ρίχνω μια ματιά;

Το έντυπο είχε Θέμα «Απόφαση ανάθεσης προμήθειας χαρτιού υγείας και κρεμοσάπουνου χεριών, για τις ανάγκες της Γ.Γ.Π.Σ., για το έτος 2013». Είχε δε, ένα κωδικό στο πάνω μέρος δεξιά, ΑΔΑ: ΒΕΧ4Η-Ρ0Ε, που δεν ξέρω τι σημαίνει αλλά προφανώς είναι προσδιοριστικός του εγγράφου.

Το αυτό έντυπο, μπορείτε να βρείτε, οπότε και να ‘κατεβάσετε’ και διαβάσετε σε μορφή pdf, στο ακόλουθο link:
Διαβάζω λοιπόν στην πρώτη σελίδα του εγγράφου κάτι γραφειοκρατικά και φτάνω στη δεύτερη σελίδα. Βλέπω ότι δαπάνησαν 9.545€ για μια ποσότητα χαρτιού υγείας, που από μόνο του βέβαια το ποσό δεν λέει κάτι. Αυτό που ‘λέει’ πολλά όμως, είναι η τιμή ανά ρολό υγείας, προσοχή! όχι  ανά πακέτο, ανά ρολό. Δεν χρειάστηκε να κάνω την διαίρεση, διότι η ίδια η Απόφαση την έγραφε (βλ. φωτογραφία). Η τιμή ανά ρολό ήταν 0,675€. Και έτσι όπως φαίνεται στο κείμενο, που το διαβάζετε στην φωτογραφία, φαίνονταν – τουλάχιστον εμένα έτσι μου φάνηκε – ως το 0,675€ το ρολό, να ήταν τιμή συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.


Αλλά όντως δύσπιστος ως προς τη χρηστότητα στη διαχείριση των δημοσιονομικών από πλευράς κράτους, έκανα μια επαλήθευση:  x 958 πακέτα 12 ρολά έκαστο = 11.496 ρολά, όπου κούκου!, διαιρούμενο με τα 9.544,55€ που είναι η συνολική τιμή με τον ΦΠΑ, μας κάνει 0,83€ ανά ρολό – τα 0,675€ ήταν στην καθαρή αξία, άνευ του ΦΠΑ…
                                      Εσείς επιχειρείτε ή ευεπιχειρείτε;;;
Πάμε τώρα να εξετάσουμε την τιμή. Εσείς πόσο πληρώνετε για να πάρετε στο σπίτι σας ή στο γραφείο σας ή στο κατάστημά σας ένα ρολό υγείας; Το έχετε προσέξει ποτέ; Θυμάστε; Εάν δεν θυμάστε, να σας βοηθήσω εγώ. Στην επόμενη φωτογραφία, φαίνονται εικόνες από προσφορές διαφόρων super markets, εδώ στην Ελλάδα. Δείτε τις τιμές των πακέτων. Για να σας βοηθήσω, έκανα εγώ την αναγωγή ανά ρολό, διαιρώντας τις τιμές των πακέτων με τα ρολά που περιέχουν.


Λοιπόν, οι τιμές ανά ρολό λιανικής που βρίσκει ένας απλός καταναλωτής σε ένα super market, είναι βάσει των τιμών προσφορών, από 0,24€ έως 0,37€. Οι τις τιμές προ της προσφοράς, κυμαίνονταν πάλι, από 0,49€ έως 0,62€. Και όλα αυτές οι τιμές που σας είπα, είναι λιανικής, που σημαίνει ότι το περιθώριο κέρδους του πωλητή είναι υψηλό και συμπεριλαμβάνουν και τον ΦΠΑ. Που αυτές και που το 0,83€ που ευκόλως φαίνεται να πληρώνει το Δημόσιο;;; … και οι πολιτικά προϊστάμενοί του,  το εγκρίνουν βέβαια, τους φαίνεται φυσικό, να απομυζούν από τους απλούς πολίτες, ωθώντας μάλιστα πολλούς εξ αυτών σε εξαθλίωση. Αλλά φαίνεται ότι ή το κwλαράκι των δημοσίων λειτουργών, είναι «μεταξωτό» και γι’αυτό θέλει και «μεταξωτά» πανάκριβα χαρτιά υγείας (πράγμα που δεν το πιστεύω εγώ βέβαια)  ή συμβαίνει κάτι άλλο και πληρώνουν «χρυσό» το χαρτί υγείας

Εσάς, ποια είναι η άποψή σας;

Σημειώστε δε, ότι εάν κάποιος πήγαινε να προμηθευτεί μια τόσο μεγάλη ποσότητα (958 πακέτα των 12 ρολών έκαστο = 11.496 ρολά), εγώ τουλάχιστον, νομίζω ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και να πετύχει μια τιμή ανά ρολό συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, της τάξης των 0,24€ ή χαμηλότερη.
                                                          FOLLOW THE GODS!
Είναι εμφανές για μένα,  ότι για το Δημόσιο είναι προτιμότερο να αγοράσει ένα πανάκριβο χαρτί υγείας, καθώς δίνει άνετα αυτά τα χρήματα (άρα για το «χρυσό» κωλόχαρτο, λεφτά υπάρχουν) ενώ για τις χαμηλοσυντάξεις, τους χαμηλομισθούς, την υγεία, τα φάρμακα παθούντων, την πρόνοια, τα σχολεία και άλλα πολλά μη σημαντικά πράγματα, λεφτά δεν υπάρχουν, καθώς από τα λίγα που δίδονται σε τομείς σαν αυτούς τους μη σημαντικούς που ανέφερα, κάθε χρόνο κόβονται και ο προϋπολογισμός τους, περιορίζεται σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα.
              
Ε… προτεραιότητες που θέτει η υπεύθυνη κυβέρνηση…

*********************************
29/5/2013
Παναγιώτης Σοφιανόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου